Κωστής Γκιμοσούλης “Το Φάντασμά της”

Το διάβασα το βιβλίο, τις μέρες που ήμουν αναγκαστικά ξαπλωτός ενεκα του ατυχήματος. Και ξαφνικά όσο διάβαζα, τόσο αισθανόμουν ότι ήμουν κι εγώ ένα κομμάτι αυτού του παράξενου ταξιδιού. Το είχα στο μυαλό μου συνεχώς, παρά τα υπόλοιπα βιβλία και ταινίες και μουσικές που κατανάλωσα ως "υποχρεωτικώς ξαπλωτός".

Μετά αναζήτησα τον συγγραφέα κύριο Γκιμοσούλη και στο τέλος βρεθήκαμε με τον Κωστή στο φίλοξενο ισόγειο στο Κουκάκι και λέγαμε διάφορα όσο να γίνει ο ελληνικός στο γκαζάκι της κουζίνας. Τον βρήκα να δακτυλογραφεί, "αντιγράφω" το είπε, παιδικά και όχι μονο παραμύθια από το σημεωματάριο του. Γράφει με μηχανικό μολύβι.

Και διαβάζει στην κάμερα μου δύο αποσπάσματα. Το ένα το διάλεξα εγώ, το άλλο το ήθελε ο ίδιος.

 

Καλή προβολή.

 

(από το οπισθόφυλλο ) Το φάντασμα ενός άγνωστου άντρα, εγκλωβισμένου μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου, εμφανίζεται σ’ έναν περιπλανώμενο ταξιδιώτη. Του ζητά να βοηθήσει τη γυναίκα του να ξεπεράσει το θάνατό του, ώστε εκείνος να περάσει στην άλλη πλευρά.

Πώς βοηθάς κάποιον να συνεχίσει να ζει; Πώς βοηθάς κάποιον να πεθάνει λυτρωμένος; Ο ταξιδιώτης, η Περσεφόνη και το φάντασμα του άντρα της, ζωντανοί-νεκροί ο καθένας στον κόσμο του, θα διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Απροστάτευτοι τόσο από τον έρωτα όσο και από το θάνατο, θα ξεκλειδώσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή του άλλου, σε μια σχέση αφοσίωσης όπου κάθε λέξη, κάθε πράξη, κάθε σιωπή ή επαφή βουτά τόσο στη λογική όσο και στο παράλογο.

Μια παράτολμη, ενίοτε κωμικοτραγική, ιστορία για τα άπατα νερά της απώλειας, της μοναξιάς και της ελευθερίας.

Το βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη, που σου συστήνω να ανακαλύψεις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Share on Facebook

One Response to “Κωστής Γκιμοσούλης “Το Φάντασμά της””

  1. Κατερίνα says:

    Μόλις σήμερα τελείωσα και εγώ αυτό το βιβλίο,το οποίο “έπεσε” τυχαία στα χέρια μου πριν λίγες μέρες στο βιβλιοπωλείο που δουλεύω και ένιωθα το ίδιο…. ταυτίστηκα με την Περσεφόνη και προσπαθούσα να ερμηνεύσω τις αντιδράσεις της!!!!!! Περαστικά για το ατύχημα!

Leave a Reply