Έχεις τον τρόπο σου … ή … Δεν;

Δεν …
είναι ωραία λέξη για να αρχίσεις να γράφεις;
                 Η παρέα αποτελείτο από ανθρώπους με τουλάχιστον ένα ιδιοκτητο σπίτι, εξοχικό, και τουλάχιστον ένας εξ’αυτών και με σκάφος.  Δεν ήταν οι ζαμπλουτοι αλλά «είχαν τον τρόπο τους», που έλεγε κι η γιαγιά μου η Πολυξένη.
Τι έκφραση: έχω τον τρόπο μου!
Δηλαδή «έχεις» βρει τον τρόπο να πλουτίζεις και να κάνεις κομπόδεμα (με όρους seventies), να μαζεύεις τα μπικικίνια (στα late nineties).
Κι ο άλλος, που δεν … έχει βρει τον τρόπο να έχει τον τρόπο του; Στο νοίκι. Υπαλληλάκος. Ο Υπαλληλάκος δεν «έχει τον τρόπο του». Ο υπάλληλος όμως; Μπορεί να μην έχει τρόπους αλλά τον «τρόπο» του τον έχει – κορώνα στο κεφάλι του.
Αυτοί με τον «τρόπο», ξέρεις, πολλές φορές γίνονται τόσο σκληροί με αυτούς που δεν τον έχουν και πιστεύουν ότι χαλούν την πιάτσα. Ξέρεις, σα να λέει ένας αλαφροϊσκιωτος: δεν … μπορώ τους ζητιάνους μου χαλάνε το feng sui. Γιατί σε ενόχλησε που τον περιγράφω ως «αλαφροϊσκιωτο»; Έχω κι εγώ τον τρόπο μου … στους χαρακτηρισμούς. Μπορώ και χειρότερα, αλλά Δεν… θέλω σήμερα.
Η σκληρότητα τους, και ο «τρόπος» δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια. Τίποτα. Ούτε καν να χωράει μια καρδιά. Τσίμα-τσίμα με την κοιλάρα του μυαλού τους ο τοίχος. Δεν … μπορεί να περάσει ούτε καρφίτσα.
Μα καλα, λες: δεν υπάρχει τίποτα να τους κάνει να καταλάβουν ότι ο «τρόπος» τους τελικώς είναι one way ticket;
              Α, λέγαμε για την παρέα που συζητά την κρίση των άλλων και σκέφτεται πώς είναι δυνατόν να μιλάς για κρίση και όχι για ανθρώπους που δεν έχουν βρει τρόπο να να έχουν τον τρόπο τους. Είναι σαν να είσαι στον Άρη και να θες να πεις δροσερό νερό από το βρυσάκι της πηγής που έβαλε ο δήμος στο πηλιωρήτικο χωριό. Αλλού ντ’ αλλού. Αν πας να τους κακίσεις πάλι γίνεσαι άδικος. Δεν είναι κακοί. Ούτε καν κακοκπροαίρετοι. Προφανώς είναι και πονόψυχοι. Αλλά βλέπεις η μέθοδος Στανισλάφσκι δε διδάσκεται έξω από τις δραματικές σχολές. Δεν τους λες κακκούς. Δεν … Τους λες όμως αδαείς. Μακριά νυχτωμένους. Υβριστές (αν μπορείς να φέρεις στο μυαλό σου την αρχαία έννοια της ύβρεως).
Δεν…
Πειράζει.
Είναι όλα τόσο θολά που δεν… μπορείς να διακρίνεις την κακία από την αδιαφορία. Είναι το ίδιο παράλλογο να ψάχνεις γωνία στο τάληρο που λέγαμε παλιά με το να προσπαθήσεις να βάλεις στο μυαλό κάποιου που … έχει τον τρόπο του ότι  όποιος δεν «έχει» τον τρόπο του δεν είναι παραστρατημένο τραγί. Σήμερα περισσότερο μοιάζει με αλλαλιασμένο κουτάβι παρατημένο σε μια λεωφόρο σε ώρα πυκνής ροής να προσπαθεί να φτάσει στη νησίδα.
Οι πρώην νεόπλουτοι, που παραμένουν πλούσιοι έστω κι αν η νεότης τους έχει αφήσει χρόνια τώρα διατηρούν ως κόρη οφθαλμού όλα τα σύνδρομα της ράτσας τους. Περισσότερο δε όλων: την αγραμματοσύνη. Μπορεί να την φτιασιδώνουν με πτυχία, με master και  PhD. Η αγραμματοσύνη όμως δεν …

Share on Facebook

Leave a Reply